Spaghetti z niskim indeksem glikemicznym z makaronem konjac

Wartości odżywcze potrawy

Składniki całej potrawy: 2394,5g
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
1451,3 82,7g 60,7g 92,1g 24,2 14,7
Składniki połowy potrawy: 1197,3g
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
725,7 41,4g 30,4g 46,1g 24,2 7,4
Składniki dla porcji 100g
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
60,6 3,5g 2,5g 3,8g 24,2 0,6

Uwaga: Trzeba pamiętać, że zauważalna ilość gramów (zwłaszcza wody z pomidorów) wyparuje podczas smażenia. Przez smażenie nieco zwiększy się również indeks glikemiczny potrawy, ale w obliczu tego, że kuchnia to nie labolatorium, możemy w uproszczeniu przyjąć, że porcja 400g potrawy (200g makaronu konjak + około 200g sosu) zawierać będzie około 220 kalorii i wciąż będzie miała bardzo niski indeks i ładunek glikemiczny. Tak niska wartość kaloryczna to zasługa makaronu konjac. Ma on zaledwie 8 kcal na 100 gram produktu.

Przepis zawiera składniki na 5 porcji.

Składniki

Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
80 3g 11g 1g 0 0
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
364 37,6g 0,4g 23,8g 0 0
3. Cebula żółta - 50g (Pół średniej cebuli)
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
20 0,6g 3,8g 0,1g 15 0,6
4. Czosnek - 15g (3 duże ząbki czosnku)
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
22,5 1g 4,6g 0,1g 30 1,4
5. Pomidory w puszce - 800g (2 puszki pomidorów )
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
216 8,8g 36g 0,8g 35 12,6
6. Rozmaryn suszony - 0.5g (pół łyżeczki)
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
1,7 0g 0,3g 0,1g 5 0
7. Oregano suszone - 2g (pół łyżeczki)
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
5,3 0,2g 1,4g 0,1g 5 0,1
8. Papryka słodka mielona - 2g (pół łyżeczki)
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
1,2 0g 0,1g 0g 5 0
9. Papryka chilli mielona - 2g (pół łyżeczki)
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
5,8 0,2g 0,7g 0,2g 5 0
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
127 0,5g 0g 13,2g 15 0
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
607,2 30,8g 2,2g 52,8g 0 0
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
0,7 0,1g 0,1g 0g 14 0

Przygotowanie:

  1. Czosnek i cebulę posiekać delikatnie zarumienić na patelni (najlepiej granitowej, wtedy nie ma konieczności dodawania oliwy).
  2. Dodać mięso mielone, suche przyprawy i usmażyć.
  3. Pomidory w puszce zblendować, a następnie dodać do mięsa na patelni. Sos gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut.
  4. 3 minuty przed końcem gotowania dodać mozzarellę i oliwki i sos jest gotowy.
  5. Makaron Shirataki sprzedawany jest w plastikowej folii w zalewie. Zatem najpierw należy odcedzić go z zalewy i opłukać pod bieżącą wodą w durszlaku.
  6. Makaron należy wrzucić do gotującej wody na 2-3 minuty. Po odsączeniu zmieszać z sosem, posypać świeżą bazylią.

    Smacznego!