Mięso mielone z łopatki wieprzowej - wartości odżywcze

Mięso mielone z łopatki wieprzowej - 100g
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
182 18,8g 0,2g 11,9g 0 0

100 gram produktu mięso mielone z łopatki wieprzowej posiada wartości odżywcze o następującym składzie:

  • Kalorie: 182 kcal
  • Białka: 18,8 g
  • Tłuszcze: 11,9 g
  • Węglowodany: 0,2 g

Mięso mielone z łopatki wieprzowej - kalorie

Mięso mielone z łopatki wieprzowej to żywność średniokaloryczna, gdyż produkt taki jak mięso mielone z łopatki wieprzowej w 100 gramach zawiera 182 kcal.

Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.

Mięso mielone z łopatki wieprzowej - indeks glikemiczny (IG)

Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak mięso mielone z łopatki wieprzowej wynosi 0. Oznacza to, że mięso mielone z łopatki wieprzowej to żywność z niskim indeksem glikemicznym.

Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).

Mięso mielone z łopatki wieprzowej - ładunek glikemiczny (ŁG)

Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak mięso mielone z łopatki wieprzowej wynosi 0. Oznacza to, że mięso mielone z łopatki wieprzowej to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.

Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.

Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.