Maliny świeże - wartości odżywcze

Maliny świeże - 100g
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
52 1,2g 12g 0,7g 26 3,1

100 gram produktu maliny świeże posiada wartości odżywcze o następującym składzie:

  • Kalorie: 52 kcal
  • Białka: 1,2 g
  • Tłuszcze: 0,7 g
  • Węglowodany: 12 g

Dla osób poszukujących zdrowych, niskokalorycznych przekąsek pełnych składników odżywczych i antyoksydantów, maliny są doskonałym wyborem. Ich niski indeks glikemiczny i wysoka zawartość błonnika czynią je szczególnie wartościowymi dla tych, którzy dbają o zdrowie metaboliczne.

Bogactwo witamin C i E, kwasu foliowego, żelaza, magnezu i potasu czyni je wyjątkowymi. Antyoksydanty, takie jak kwercetyna i antocyjany, które zawierają, odgrywają korzystną rolę dla zdrowia, przyczyniając się do ochrony antyoksydacyjnej i działania przeciwzapalnego.

Zawartość 6,5 g błonnika na 100 g malin znacząco przyczynia się do zaspokojenia dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Pomaga to nie tylko w utrzymaniu zdrowia układu pokarmowego, ale i w regulacji poziomu cukru we krwi.

Maliny świeże - kalorie

Maliny świeże to żywność średniokaloryczna, gdyż produkt taki jak maliny świeże w 100 gramach zawiera 52 kcal.

Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.

Maliny świeże - indeks glikemiczny (IG)

Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak maliny świeże wynosi 26. Oznacza to, że maliny świeże to żywność z niskim indeksem glikemicznym.

Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).

Maliny świeże - ładunek glikemiczny (ŁG)

Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak maliny świeże wynosi 3,1. Oznacza to, że maliny świeże to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.

Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.

Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.