Orzechy włoskie - wartości odżywcze

Orzechy włoskie - 100g
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
654 15g 14g 65g 20 2,8

100 gram produktu orzechy włoskie posiada wartości odżywcze o następującym składzie:

  • Kalorie: 654 kcal
  • Białka: 15 g
  • Tłuszcze: 65 g
  • Węglowodany: 14 g

Orzechy włoskie są dobrym źródłem magnezu, fosforu, miedzi, manganu, żelaza oraz witamin B6 i E.
Orzechy włoskie dostarczają około 7 g błonnika na 100 g, co przyczynia się do zdrowia układu pokarmowego i może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi.

Kwas alfa-linolenowy (ALA) oraz inne tłuszcze nienasycone obecne w orzechach włoskich mogą odgrywać istotną rolę w poprawie zdrowia serca. Orzechy włoskie są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, polifenole i witaminę E, co przyczynia się do wsparcia funkcji mózgu. Ponadto, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, orzechy włoskie mogą pomagać w neutralizacji wolnych rodników i obniżać ryzyko wystąpienia przewlekłych chorób.

Orzechy włoskie - kalorie

Orzechy włoskie to żywność wysokokaloryczna, gdyż produkt taki jak orzechy włoskie w 100 gramach zawiera 654 kcal.

Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.

Orzechy włoskie - indeks glikemiczny (IG)

Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak orzechy włoskie wynosi 20. Oznacza to, że orzechy włoskie to żywność z niskim indeksem glikemicznym.

Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).

Orzechy włoskie - ładunek glikemiczny (ŁG)

Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak orzechy włoskie wynosi 2,8. Oznacza to, że orzechy włoskie to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.

Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.

Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.