Jagody goji - wartości odżywcze
Kcal | Białka | Wegl. | Tł. | IG | ŁG |
349 | 14,3g | 77g | 0,4g | 29 | 22,3 |
100 gram produktu jagody goji posiada wartości odżywcze o następującym składzie:
- Kalorie: 349 kcal
- Białka: 14,3 g
- Tłuszcze: 0,4 g
- Węglowodany: 77 g
Jagody goji pochodzą z krzewu Lycium barbarum, tradycyjnie uprawianego w Azji. Są one jaskrawoczerwone, suszone na słońcu i mają lekko słodki, nieco ziemisty smak. Te malutkie owoce są bogate antyoksydanty, witaminy i minerały.
Jagody goji zawierają witaminę C, witaminy z grupy B, żelazo, selen, potas i wapń. Są również bogate w fitoskładniki, w tym karotenoidy takie jak beta-karoten i zeaksantyna.
Jagody goji można spożywać na wiele sposobów, włączając do porannych płatków, smoothies lub sałatki. Owoce zawierają około 13 g błonnika na 100 g produktu, co przyczynia się do ich korzystnego wpływu na trawienie i uczucie sytości.
Jagody goji zawierają antyoksydanty, w tym polifenole i karotenoidy, które wpływają pozytywnie na zdrowie serca. Te składniki mogą przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi.
Włączenie do diety pokarmów bogatych w błonnik, takich jak jagody goji, może przyczynić się do lepszej kontroli glikemii. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C i innych antyoksydantów jagody goji mogą wspierać układ odpornościowy.
Jagody goji - kalorie
Jagody goji to żywność średniokaloryczna, gdyż produkt taki jak jagody goji w 100 gramach zawiera 349 kcal.
Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.
Jagody goji - indeks glikemiczny (IG)
Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak jagody goji wynosi 29. Oznacza to, że jagody goji to żywność z niskim indeksem glikemicznym.
Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).
Jagody goji - ładunek glikemiczny (ŁG)
Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak jagody goji wynosi 22,3. Oznacza to, że jagody goji to żywność posiadająca wysoki ładunek glikemiczny.
Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.
Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.