Orzechy brazylijskie - wartości odżywcze

Orzechy brazylijskie - 100g
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
655 14g 12g 66g 10 1,2

100 gram produktu orzechy brazylijskie posiada wartości odżywcze o następującym składzie:

  • Kalorie: 655 kcal
  • Białka: 14 g
  • Tłuszcze: 66 g
  • Węglowodany: 12 g

Orzechy brazylijskie są dużymi, jasnobrązowymi orzechami, które mają bogaty, maślany smak. Są znane ze swojej imponującej zawartości składników odżywczych i unikalnych korzyści zdrowotnych.
Orzechy brazylijskie są również wyjątkowym źródłem selenu, minerału niezbędnego dla zdrowia tarczycy i ochrony antyoksydacyjnej. Zawierają też magnez, fosfor, miedź, cynk, witaminę B1 i witaminę E. Zawierają zdrowe dla serca tłuszcze nienasycone, które mogą przyczyniać się do obniżenia poziomu złego cholesterolu i poprawy ogólnego zdrowia sercowo-naczyniowego.

Spożywanie zbyt wielu orzechów brazylijskich może prowadzić do nadmiaru selenu i ryzyka zatrucia tym pierwiastkiem. Zalecane dzienne spożycie selenu dla dorosłych wynosi około 55 mikrogramów.
Spożywanie już jednego orzecha brazylijskiego dziennie może dostarczyć dostateczną ilość selenu, wspierając zdrowie bez przekraczania zalecanej górnej granicy.

Orzechy brazylijskie - kalorie

Orzechy brazylijskie to żywność wysokokaloryczna, gdyż produkt taki jak orzechy brazylijskie w 100 gramach zawiera 655 kcal.

Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.

Orzechy brazylijskie - indeks glikemiczny (IG)

Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak orzechy brazylijskie wynosi 10. Oznacza to, że orzechy brazylijskie to żywność z niskim indeksem glikemicznym.

Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).

Orzechy brazylijskie - ładunek glikemiczny (ŁG)

Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak orzechy brazylijskie wynosi 1,2. Oznacza to, że orzechy brazylijskie to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.

Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.

Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.