Sałatka z indykiem i sosem czosnkowym

Wartości odżywcze potrawy

Składniki całej potrawy: 1038,2g
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
568,7 63,9g 31,9g 20,4g 15,3 4,9
Składniki połowy potrawy: 519,1g
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
284,3 32g 15,9g 10,2g 15,3 2,4
Składniki dla porcji 100g
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
54,8 6,2g 3,1g 2g 15,3 0,5

Sałatka ze smażonym indykiem jest bogata w białko. W surowych warzywach znajduje się mocna dawka witamin i składników mineralnych.

Składniki

Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
56 4,9g 7,7g 0,7g 10 0,8
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
16 0,9g 2g 0,2g 15 0,3
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
27 0,9g 5,3g 0,2g 15 0,8
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
15 0,9g 2,4g 0,2g 30 0,7
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
16 0,7g 3,1g 0,1g 15 0,5
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
9,9 0,4g 1,8g 0,1g 15 0,3
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
57,2 0,2g 0g 5,9g 15 0
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
227,3 50,7g 0g 2,7g 0 0
Pokrojona w małą kostkę
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
124 3,6g 5g 10g 11 0,6
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
15 0,6g 3,1g 0,1g 30 0,9
Wyciskany praską
11. Oregano suszone - 2g (pół łyżeczki)
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
5,3 0,2g 1,4g 0,1g 5 0,1
12. Sól - 1.2g (1/4 łyżeczki)
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
0 0g 0g 0g 0 0

Przygotowanie:

  1. Umytą sałatę lodową pokroić.
  2. Paprykę czerwoną i żółtą, ogórki, pomidory pokroić w kostkę.
  3. Cebulę czerwoną posiekać w piórka.
  4. Dodać oliwki.
  5. Pierś z indyka pokroić w kostkę i usmażyć na patelni bez tłuszczu i dodać do reszty składników.
  6. W małej miseczce wymieszać: czosnek wyciśnięty praską, jogurt grecki, oregano i sól. Gotowy sos czosnkowy dodać do innych składników i wszystko razem wymieszać.