Ogórek surowy - wartości odżywcze

Ogórek surowy - 100g
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
16 0,7g 3,1g 0,1g 15 0,5

100 gram produktu ogórek surowy posiada wartości odżywcze o następującym składzie:

  • Kalorie: 16 kcal
  • Białka: 0,7 g
  • Tłuszcze: 0,1 g
  • Węglowodany: 3,1 g

Ogórki w prawie 97 proc. składają się z wody i zawierają bardzo mało kalorii. Świetnie sprawdzają się w sałatkach czy chłodniku. Jest to idealne warzywo dla osób na diecie, również przy insulinooporności. Warto jednak pamiętać, że ogórek zwiera enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C zawartą w innych produktach, dlatego nie należy łączyć ogórków w jednym posiłku z warzywami bogatymi tę witaminę (np. pomidorami).

Indeks glikemiczny ogórka wynosi 15 (IG 15), zaś ładunek glikemiczny tylko 0,5 (ŁG 1,6). Oznacza to, że włączenie ogórka do diety nie spowoduje dużego wzrostu stężenia glukozy we krwi, również u osób z cukrzycą i w stanie przedcukrzycowym.

Ogórek surowy - kalorie

Ogórek surowy to żywność niskokaloryczna, gdyż produkt taki jak ogórek surowy w 100 gramach zawiera 16 kcal.

Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.

Ogórek surowy - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak ogórek surowy wynosi 15. Oznacza to, że ogórek surowy to żywność z niskim indeksem glikemicznym.

Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).

Ogórek surowy - ładunek glikemiczny

Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak ogórek surowy wynosi 0,5. Oznacza to, że ogórek surowy to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.

Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.

Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.