Pierś z indyka smażona bez tłuszczu - wartości odżywcze

Pierś z indyka smażona bez tłuszczu - 100g
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
151,6 33,8g 0g 1,8g 0 0

100 gram produktu pierś z indyka smażona bez tłuszczu posiada wartości odżywcze o następującym składzie:

  • Kalorie: 151,6 kcal
  • Białka: 33,8 g
  • Tłuszcze: 1,8 g
  • Węglowodany: 0 g

Mięso z indyka jest chude i bogate w białko oraz witaminy B6 i B12. Z racji na niską kaloryczność, mięso indycze zalecane jest dla osób będących na diecie redukcyjnej.

Pierś z indyka smażona bez tłuszczu - kalorie

Pierś z indyka smażona bez tłuszczu to żywność średniokaloryczna, gdyż produkt taki jak pierś z indyka smażona bez tłuszczu w 100 gramach zawiera 151,6 kcal.

Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.

Pierś z indyka smażona bez tłuszczu - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak pierś z indyka smażona bez tłuszczu wynosi 0. Oznacza to, że pierś z indyka smażona bez tłuszczu to żywność z niskim indeksem glikemicznym.

Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).

Pierś z indyka smażona bez tłuszczu - ładunek glikemiczny

Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak pierś z indyka smażona bez tłuszczu wynosi 0. Oznacza to, że pierś z indyka smażona bez tłuszczu to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.

Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.

Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.