Papryka czerwona surowa - wartości odżywcze

Papryka czerwona surowa - 100g
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
32 1,7g 4,1g 0,4g 15 0,6

100 gram produktu papryka czerwona surowa posiada wartości odżywcze o następującym składzie:

  • Kalorie: 32 kcal
  • Białka: 1,7 g
  • Tłuszcze: 0,4 g
  • Węglowodany: 4,1 g

Spożycie 100g papryki dostarczy nam około 32 kcal. Dodatkowo papryka posiada niski indeks glikemiczny, wskazany przy insulinooporności. Papryka to bogate źródło witaminy C, ale również witamin E, A, oraz z grupy B (szczególnie B1, B2, B3). Zawiera także polifenole, którym przypisuje się właściwości antyrakowe.

Papryka czerwona surowa - kalorie

Papryka czerwona surowa to żywność niskokaloryczna, gdyż produkt taki jak papryka czerwona surowa w 100 gramach zawiera 32 kcal.

Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.

Papryka czerwona surowa - indeks glikemiczny (IG)

Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak papryka czerwona surowa wynosi 15. Oznacza to, że papryka czerwona surowa to żywność z niskim indeksem glikemicznym.

Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).

Papryka czerwona surowa - ładunek glikemiczny (ŁG)

Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak papryka czerwona surowa wynosi 0,6. Oznacza to, że papryka czerwona surowa to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.

Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.

Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.