Sól

Sól - 100g
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
1 0g 0,3g 0g 0 0

Sól jest w naszym jadłospisie głównym źródłem sodu, jednakże zbyt duża ilość soli w diecie niekorzystnie wpływa na ciśnienie tętnicze krwi, zakłóca pracę serca oraz układu sercowo-naczyniowego, a także podnosi poziom niekorzystnego dla zdrowia cholesterolu. Z tego powodu zdecydowanie warto ograniczyć spożycie soli. Nie trzeba jednak rezygnować z niej całkowicie. Zaleca się jeść około 5g soli dziennie. Nie tylko przy insulinooporności.

Za najzdrowszą jest uważana sól himalajska, gdyż zawiera więcej minerałów od najbardziej popularnej soli morskiej i jest od niej mniej zanieczyszczona. W soli himalajskiej znajdziemy między innymi żelazo, wapń, mangan, selen, chrom i cynk. Jednakże to wciąż sól, dlatego mimo wszystko powinniśmy podchodzić do niej z ostrożnością.