Sól - wartości odżywcze

Sól - 100g
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
1 0g 0,3g 0g 0 0

100 gram produktu sól posiada wartości odżywcze o następującym składzie:

  • Kalorie: 1 kcal
  • Białka: 0 g
  • Tłuszcze: 0 g
  • Węglowodany: 0,3 g

Sól jest w naszym jadłospisie głównym źródłem sodu, jednakże zbyt duża ilość soli w diecie niekorzystnie wpływa na ciśnienie tętnicze krwi, zakłóca pracę serca oraz układu sercowo-naczyniowego, a także podnosi poziom niekorzystnego dla zdrowia cholesterolu. Z tego powodu zdecydowanie warto ograniczyć spożycie soli. Nie trzeba jednak rezygnować z niej całkowicie. Zaleca się jeść około 5g soli dziennie. Nie tylko przy insulinooporności.

Za najzdrowszą jest uważana sól himalajska, gdyż zawiera więcej minerałów od najbardziej popularnej soli morskiej i jest od niej mniej zanieczyszczona. W soli himalajskiej znajdziemy między innymi żelazo, wapń, mangan, selen, chrom i cynk. Jednakże to wciąż sól, dlatego mimo wszystko powinniśmy podchodzić do niej z ostrożnością.

Sól - kalorie

Sól to żywność niskokaloryczna, gdyż produkt taki jak sól w 100 gramach zawiera 1 kcal.

Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.

Sól - indeks glikemiczny (IG)

Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak sól wynosi 0. Oznacza to, że sól to żywność z niskim indeksem glikemicznym.

Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).

Sól - ładunek glikemiczny (ŁG)

Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak sól wynosi 0. Oznacza to, że sól to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.

Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.

Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.