Sól
Kcal | Białka | Wegl. | Tł. | IG | ŁG |
1 | 0g | 0,3g | 0g | 0 | 0 |
Sól jest w naszym jadłospisie głównym źródłem sodu, jednakże zbyt duża ilość soli w diecie niekorzystnie wpływa na ciśnienie tętnicze krwi, zakłóca pracę serca oraz układu sercowo-naczyniowego, a także podnosi poziom niekorzystnego dla zdrowia cholesterolu. Z tego powodu zdecydowanie warto ograniczyć spożycie soli. Nie trzeba jednak rezygnować z niej całkowicie. Zaleca się jeść około 5g soli dziennie. Nie tylko przy insulinooporności.
Za najzdrowszą jest uważana sól himalajska, gdyż zawiera więcej minerałów od najbardziej popularnej soli morskiej i jest od niej mniej zanieczyszczona. W soli himalajskiej znajdziemy między innymi żelazo, wapń, mangan, selen, chrom i cynk. Jednakże to wciąż sól, dlatego mimo wszystko powinniśmy podchodzić do niej z ostrożnością.