Spaghetti z niskim indeksem glikemicznym z makaronem konjac
Wartości odżywcze potrawy
Składniki całej potrawy: 2394,5g
|
Kcal |
Białka |
Wegl. |
Tł. |
IG |
ŁG |
1451,3 |
82,7g
|
60,7g
|
92,1g
|
24,2 |
14,7 |
Składniki połowy potrawy:
1197,3g
|
Kcal |
Białka |
Wegl. |
Tł. |
IG |
ŁG |
725,7 |
41,4g
|
30,4g
|
46,1g
|
24,2 |
7,4 |
Składniki dla porcji 100g
|
Kcal |
Białka |
Wegl. |
Tł. |
IG |
ŁG |
60,6 |
3,5g
|
2,5g
|
3,8g
|
24,2 |
0,6 |
Uwaga: Trzeba pamiętać, że zauważalna ilość gramów (zwłaszcza wody z pomidorów) wyparuje podczas smażenia. Przez smażenie nieco zwiększy się również indeks glikemiczny potrawy, ale w obliczu tego, że kuchnia to nie labolatorium, możemy w uproszczeniu przyjąć, że porcja 400g potrawy (200g makaronu konjak + około 200g sosu) zawierać będzie około 220 kalorii i wciąż będzie miała bardzo niski indeks i ładunek glikemiczny. Tak niska wartość kaloryczna to zasługa makaronu konjac. Ma on zaledwie 8 kcal na 100 gram produktu.
Przepis zawiera składniki na 5 porcji.
Składniki
|
Kcal |
Białka |
Wegl. |
Tł. |
IG |
ŁG |
80 |
3g |
11g |
1g |
0 |
0 |
|
Kcal |
Białka |
Wegl. |
Tł. |
IG |
ŁG |
364 |
37,6g |
0,4g |
23,8g |
0 |
0 |
|
Kcal |
Białka |
Wegl. |
Tł. |
IG |
ŁG |
20 |
0,6g |
3,8g |
0,1g |
15 |
0,6 |
|
Kcal |
Białka |
Wegl. |
Tł. |
IG |
ŁG |
22,5 |
1g |
4,6g |
0,1g |
30 |
1,4 |
|
Kcal |
Białka |
Wegl. |
Tł. |
IG |
ŁG |
216 |
8,8g |
36g |
0,8g |
35 |
12,6 |
|
Kcal |
Białka |
Wegl. |
Tł. |
IG |
ŁG |
1,7 |
0g |
0,3g |
0,1g |
5 |
0 |
|
Kcal |
Białka |
Wegl. |
Tł. |
IG |
ŁG |
5,3 |
0,2g |
1,4g |
0,1g |
5 |
0,1 |
|
Kcal |
Białka |
Wegl. |
Tł. |
IG |
ŁG |
1,2 |
0g |
0,1g |
0g |
5 |
0 |
|
Kcal |
Białka |
Wegl. |
Tł. |
IG |
ŁG |
5,8 |
0,2g |
0,7g |
0,2g |
5 |
0 |
|
Kcal |
Białka |
Wegl. |
Tł. |
IG |
ŁG |
127 |
0,5g |
0g |
13,2g |
15 |
0 |
|
Kcal |
Białka |
Wegl. |
Tł. |
IG |
ŁG |
607,2 |
30,8g |
2,2g |
52,8g |
0 |
0 |
|
Kcal |
Białka |
Wegl. |
Tł. |
IG |
ŁG |
0,7 |
0,1g |
0,1g |
0g |
14 |
0 |
Przygotowanie:
- Czosnek i cebulę posiekać delikatnie zarumienić na patelni (najlepiej granitowej, wtedy nie ma konieczności dodawania oliwy).
- Dodać mięso mielone, suche przyprawy i usmażyć.
- Pomidory w puszce zblendować, a następnie dodać do mięsa na patelni. Sos gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut.
- 3 minuty przed końcem gotowania dodać mozzarellę i oliwki i sos jest gotowy.
- Makaron Shirataki sprzedawany jest w plastikowej folii w zalewie. Zatem najpierw należy odcedzić go z zalewy i opłukać pod bieżącą wodą w durszlaku.
- Makaron należy wrzucić do gotującej wody na 2-3 minuty. Po odsączeniu zmieszać z sosem, posypać świeżą bazylią.
Smacznego!