Sałatka ze szpinakiem i grillowanym serem Halloumi

Wartości odżywcze potrawy

Składniki całej potrawy: 705,2g
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
650,1 32,3g 29,9g 47g 21,9 6,5
Składniki połowy potrawy: 352,6g
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
325,1 16,1g 14,9g 23,5g 21,9 3,3
Składniki dla porcji 100g
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
92,2 4,6g 4,2g 6,7g 21,9 0,9

Sałatka na bazie szpinaku z serem Halloumi to przepis na szybki i zdrowy posiłek. Jest bardzo pożywna i smakowicie prezentuje się na stole. Aromat grillowanego sera Halloumi idealnie łączy się z zapachem malutkich pomidorków koktajlowych. A dodatek ziarenek granatu i soku z cytryny sprawia, że sałatka nabiera wyrazistego smaku.

Składniki

Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
34,5 4,7g 2,7g 0,8g 15 0,4
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
321 22g 1,9g 25g 0 0
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
33 3g 6g 0g 15 0,9
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
112 1,4g 6g 10,3g 10 0,6
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
58,1 1,2g 13,1g 0,8g 35 4,6
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
90,6 0g 0g 10,1g 0 0
7. Sól - 1.20g (1/4 łyżeczki)
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
0 0g 0g 0g 0 0
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
0,9 0g 0,2g 0g 30 0,1

Przygotowanie

  1. Umyty szpinak baby wrzucić do wysokiego naczynia.
  2. Pokroić ser Halloumi w plastry, zgrillować do momentu pojawienia się chrupiącej skorupki, a następnie zostawić do ostygnięcia. Można pokroić go na paski.
  3. Pomidorki koktajlowe i awokado pokroić w kostkę.
  4. Dodać ziarenka granatu, łyżkę oliwy z oliwek, sól i skropić sokiem z cytryny.
  5. Wymieszać wszystkie składniki.