Awokado - wartości odżywcze

Awokado - 100g
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
160 2g 8,5g 14,7g 10 0,9

100 gram produktu awokado posiada wartości odżywcze o następującym składzie:

  • Kalorie: 160 kcal
  • Białka: 2 g
  • Tłuszcze: 14,7 g
  • Węglowodany: 8,5 g

Zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają ryzyko chorób układu krążenia, regulują glikemie poposiłkową oraz zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę. Awokado bogate jest w wapń, magnez oraz potas, który reguluje ciśnienie krwi. Spożywanie awokado w towarzystwie pomidora, zwiększa czterokrotnie wchłanianie przeciwnowotworowego likopenu znajdującego się właśnie w pomidorach.

Awokado - kalorie

Awokado to żywność średniokaloryczna, gdyż produkt taki jak awokado w 100 gramach zawiera 160 kcal.

Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.

Awokado - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak awokado wynosi 10. Oznacza to, że awokado to żywność z niskim indeksem glikemicznym.

Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).

Awokado - ładunek glikemiczny

Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak awokado wynosi 0,9. Oznacza to, że awokado to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.

Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.

Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.