Twaróg chudy - wartości odżywcze
Kcal | Białka | Wegl. | Tł. | IG | ŁG |
85 | 16g | 4,5g | 0,3g | 30 | 1,4 |
100 gram produktu twaróg chudy posiada wartości odżywcze o następującym składzie:
- Kalorie: 85 kcal
- Białka: 16 g
- Tłuszcze: 0,3 g
- Węglowodany: 4,5 g
Twaróg to źródło magnezu, potasu i cynku, a także witamin A, D, E oraz z grupy B. Ma niski ładunek glikemiczny i dobrze sprawdza się jako dodatek do owoców. To także podstawowy składnik twarożku. W niektórych regionach Polski twaróg nazywany jest białym serem.
Twaróg chudy - kalorie
Twaróg chudy to żywność średniokaloryczna, gdyż produkt taki jak twaróg chudy w 100 gramach zawiera 85 kcal.
Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.
Twaróg chudy - indeks glikemiczny (IG)
Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak twaróg chudy wynosi 30. Oznacza to, że twaróg chudy to żywność z niskim indeksem glikemicznym.
Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).
Twaróg chudy - ładunek glikemiczny (ŁG)
Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak twaróg chudy wynosi 1,4. Oznacza to, że twaróg chudy to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.
Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.
Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.