Szczypiorek - wartości odżywcze

Szczypiorek - 100g
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
27 3,6g 1,6g 0,7g 20 0,3

100 gram produktu szczypiorek posiada wartości odżywcze o następującym składzie:

  • Kalorie: 27 kcal
  • Białka: 3,6 g
  • Tłuszcze: 0,7 g
  • Węglowodany: 1,6 g

Szczypiorek to cenne źródło potasu, wapnia, żelaza i magnezu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do twarożku i sałatki.

Szczypiorek - kalorie

Szczypiorek to żywność niskokaloryczna, gdyż produkt taki jak szczypiorek w 100 gramach zawiera 27 kcal.

Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.

Szczypiorek - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak szczypiorek wynosi 20. Oznacza to, że szczypiorek to żywność z niskim indeksem glikemicznym.

Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).

Szczypiorek - ładunek glikemiczny

Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak szczypiorek wynosi 0,3. Oznacza to, że szczypiorek to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.

Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.

Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.