Ser feta - wartości odżywcze
Kcal | Białka | Wegl. | Tł. | IG | ŁG |
276 | 16,5g | 0,7g | 23g | 0 | 0 |
100 gram produktu ser feta posiada wartości odżywcze o następującym składzie:
- Kalorie: 276 kcal
- Białka: 16,5 g
- Tłuszcze: 23 g
- Węglowodany: 0,7 g
Ser feta to doskonałe źródło pełnowartościowego białka, jest bogaty w wapń, fosfor, cynk oraz selen. Zawiera duże ilości witaminy B12 oraz B6, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego. Ser feta idealnie sprawdza się zarówno w towarzystwie surowych warzyw jak i również jako farsz do zapiekanych warzyw w piekarniku.
Ser feta - kalorie
Ser feta to żywność średniokaloryczna, gdyż produkt taki jak ser feta w 100 gramach zawiera 276 kcal.
Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.
Ser feta - indeks glikemiczny (IG)
Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak ser feta wynosi 0. Oznacza to, że ser feta to żywność z niskim indeksem glikemicznym.
Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).
Ser feta - ładunek glikemiczny (ŁG)
Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak ser feta wynosi 0. Oznacza to, że ser feta to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.
Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.
Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.