Pomidor - wartości odżywcze
Kcal | Białka | Wegl. | Tł. | IG | ŁG |
15 | 0,9g | 2,4g | 0,2g | 30 | 0,7 |
100 gram produktu pomidor posiada wartości odżywcze o następującym składzie:
- Kalorie: 15 kcal
- Białka: 0,9 g
- Tłuszcze: 0,2 g
- Węglowodany: 2,4 g
Jedzenie pomidorów poprawia trawienie, zapobiega miażdżycy i wzmacnia odporność organizmu. Pomidory zawierają przy tym bardzo mało kalorii i z powodzeniem sprawdzą się w diecie osób chorujących na insulinooporność.
Pomidor - kalorie
Pomidor to żywność niskokaloryczna, gdyż produkt taki jak pomidor w 100 gramach zawiera 15 kcal.
Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.
Pomidor - indeks glikemiczny (IG)
Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak pomidor wynosi 30. Oznacza to, że pomidor to żywność z niskim indeksem glikemicznym.
Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).
Pomidor - ładunek glikemiczny (ŁG)
Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak pomidor wynosi 0,7. Oznacza to, że pomidor to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.
Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.
Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.