Pomarańcza - wartości odżywcze

Pomarańcza - 100g
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
45 0,7g 9,1g 0,2g 42 3,8

100 gram produktu pomarańcza posiada wartości odżywcze o następującym składzie:

  • Kalorie: 45 kcal
  • Białka: 0,7 g
  • Tłuszcze: 0,2 g
  • Węglowodany: 9,1 g

Pomarańcza jest źródłem antyoksydacyjnej witaminy C, błonnika oraz wody. W owocach znajdują się duże ilości kwasu foliowego, witaminy A oraz fosforu, magnezu, potasu oraz wapnia. Obrany owoc zawiera zaledwie ok. 100 kalorii. W insulinooporności zaleca się spożywanie owoców w towarzystwie tłuszczów, na przykład z orzechami.

Pomarańcza - kalorie

Pomarańcza to żywność średniokaloryczna, gdyż produkt taki jak pomarańcza w 100 gramach zawiera 45 kcal.

Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.

Pomarańcza - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak pomarańcza wynosi 42. Oznacza to, że pomarańcza to żywność z niskim indeksem glikemicznym.

Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).

Pomarańcza - ładunek glikemiczny

Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak pomarańcza wynosi 3,8. Oznacza to, że pomarańcza to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.

Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.

Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.