Pieprz - wartości odżywcze
Kcal | Białka | Wegl. | Tł. | IG | ŁG |
255 | 11g | 45g | 3g | 32 | 14,4 |
100 gram produktu pieprz posiada wartości odżywcze o następującym składzie:
- Kalorie: 255 kcal
- Białka: 11 g
- Tłuszcze: 3 g
- Węglowodany: 45 g
Właściwości pieprzu i jego spożywanie przy insulinooporności
Pieprz czarny ma niespodziewanie dużo kalorii. W 100g produktu znajduje się aż 255 kcal, czyli tyle, ile w 8 pomidorach. Spożycie 100g pieprzu to jednak spore wyzwanie, biorąc pod uwagę to, że łyżeczka pieprzu waży około 1,5 grama. Nie powinniśmy więc odmawiać sobie tej przyprawy, zwłaszcza, że pieprz, wbrew temu co może się wydawać, wykazuje działanie odchudzające, między innymi ze względu na zawartą w nim piperynę. Poprawia również koncentrację oraz wzmacnia układ odpornościowy, a także rozgrzewa, pomaga zwalczać stany zapalne oraz łagodzi objawy grypy i przeziębienia. Z powodzeniem może być stosowany przez osoby na diecie lub chorujące na insulinooporność. Co prawda posiada wysoki ładunek glikemiczny w 100g produktu, ale z uwagi na to, że pieprz traktujemy jako przyprawę, nie wykorzystujemy go aż w takiej ilości, aby jego wysoki ŁG miał wpływ na cały posiłek. Dla przykładu – ładunek glikemiczny łyżeczki pieprzu wynosi zaledwie 0.2.
Pieprz - kalorie
Pieprz to żywność średniokaloryczna, gdyż produkt taki jak pieprz w 100 gramach zawiera 255 kcal.
Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.
Pieprz - indeks glikemiczny (IG)
Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak pieprz wynosi 32. Oznacza to, że pieprz to żywność z niskim indeksem glikemicznym.
Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).
Pieprz - ładunek glikemiczny (ŁG)
Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak pieprz wynosi 14,4. Oznacza to, że pieprz to żywność posiadająca wysoki ładunek glikemiczny.
Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.
Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.