Pieczarki - wartości odżywcze
Kcal | Białka | Wegl. | Tł. | IG | ŁG |
16 | 2,7g | 0,5g | 0,4g | 10 | 0 |
100 gram produktu pieczarki posiada wartości odżywcze o następującym składzie:
- Kalorie: 16 kcal
- Białka: 2,7 g
- Tłuszcze: 0,4 g
- Węglowodany: 0,5 g
Pieczarki to najczęściej uprawiane grzyby hodowlane na świecie. Wbrew obiegowym opiniom, pieczarki to bardzo dobre źródło składników odżywczych. Zawierają białko, błonnik pokarmowy i dobrze przyswajalne tłuszcze. Są także źródłem selenu, miedzi, potasu i jodu. Zawierają także witaminę A i E oraz witaminy z grupy B. Bardzo dobrze sprawdzą się w diecie osób chorujacych na insulinooporność.
Pieczarki - kalorie
Pieczarki to żywność niskokaloryczna, gdyż produkt taki jak pieczarki w 100 gramach zawiera 16 kcal.
Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.
Pieczarki - indeks glikemiczny (IG)
Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak pieczarki wynosi 10. Oznacza to, że pieczarki to żywność z niskim indeksem glikemicznym.
Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).
Pieczarki - ładunek glikemiczny (ŁG)
Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak pieczarki wynosi 0. Oznacza to, że pieczarki to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.
Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.
Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.