Papryka żółta surowa - wartości odżywcze
Kcal | Białka | Wegl. | Tł. | IG | ŁG |
27 | 0,9g | 5,3g | 0,2g | 15 | 0,8 |
100 gram produktu papryka żółta surowa posiada wartości odżywcze o następującym składzie:
- Kalorie: 27 kcal
- Białka: 0,9 g
- Tłuszcze: 0,2 g
- Węglowodany: 5,3 g
Papryka jest warzywem bogatym w witaminę C oraz beta-karoten. Ma niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii. Można ją bez przeszkód spożywać przy insulinooporności.
Papryka żółta surowa - kalorie
Papryka żółta surowa to żywność niskokaloryczna, gdyż produkt taki jak papryka żółta surowa w 100 gramach zawiera 27 kcal.
Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.
Papryka żółta surowa - indeks glikemiczny (IG)
Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak papryka żółta surowa wynosi 15. Oznacza to, że papryka żółta surowa to żywność z niskim indeksem glikemicznym.
Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).
Papryka żółta surowa - ładunek glikemiczny (ŁG)
Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak papryka żółta surowa wynosi 0,8. Oznacza to, że papryka żółta surowa to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.
Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.
Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.