Papryka zielona surowa - wartości odżywcze

Papryka zielona surowa - 100g
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
18 1,1g 4,6g 0,3g 15 0,7

100 gram produktu papryka zielona surowa posiada wartości odżywcze o następującym składzie:

  • Kalorie: 18 kcal
  • Białka: 1,1 g
  • Tłuszcze: 0,3 g
  • Węglowodany: 4,6 g

Zielona papryka to po prostu czerwona papryka, która nie zdążyła jeszcze dojrzeć. Z tego powodu jest tańsza niż jej dojrzały odpowiednik i ma lekko gorzkawy posmak. Ma jednak podobne właściwości odżywcze. Świetnie sprawdzi się w każdej kuchni, również w potrawach zalecanych przy insulinooporności.

Papryka zielona surowa - kalorie

Papryka zielona surowa to żywność niskokaloryczna, gdyż produkt taki jak papryka zielona surowa w 100 gramach zawiera 18 kcal.

Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.

Papryka zielona surowa - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak papryka zielona surowa wynosi 15. Oznacza to, że papryka zielona surowa to żywność z niskim indeksem glikemicznym.

Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).

Papryka zielona surowa - ładunek glikemiczny

Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak papryka zielona surowa wynosi 0,7. Oznacza to, że papryka zielona surowa to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.

Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.

Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.