Oliwa z oliwek - wartości odżywcze
Kcal | Białka | Wegl. | Tł. | IG | ŁG |
824 | 0g | 0g | 92g | 0 | 0 |
100 gram produktu oliwa z oliwek posiada wartości odżywcze o następującym składzie:
- Kalorie: 824 kcal
- Białka: 0 g
- Tłuszcze: 92 g
- Węglowodany: 0 g
Sprawdza się jako zdrowy dodatek do sałatek. Jest bogatym źródłem witamin A, D, E i K. Ma właściwości przeciwzapalne i poprawia wrażliwość tkanek na insulinę. Jedna łyżka oliwy to ok. 97 kalorii.
Oliwa z oliwek - kalorie
Oliwa z oliwek to żywność wysokokaloryczna, gdyż produkt taki jak oliwa z oliwek w 100 gramach zawiera 824 kcal.
Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.
Oliwa z oliwek - indeks glikemiczny (IG)
Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak oliwa z oliwek wynosi 0. Oznacza to, że oliwa z oliwek to żywność z niskim indeksem glikemicznym.
Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).
Oliwa z oliwek - ładunek glikemiczny (ŁG)
Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak oliwa z oliwek wynosi 0. Oznacza to, że oliwa z oliwek to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.
Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.
Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.