Mozzarella - wartości odżywcze
Kcal | Białka | Wegl. | Tł. | IG | ŁG |
276 | 14g | 1g | 24g | 0 | 0 |
100 gram produktu mozzarella posiada wartości odżywcze o następującym składzie:
- Kalorie: 276 kcal
- Białka: 14 g
- Tłuszcze: 24 g
- Węglowodany: 1 g
Ser mozzarella jest zalecany w diecie ze względu na wysoką zawartość białka, które to z kolei wspomaga funkcjonowanie odporności organizmu. Bogaty w witaminy z grupy B, w szczególności B12 oraz wapń niezbędny dla zdrowych kości. Świetnie komponuje się z pomidorami i oliwkami.
Mozzarella - kalorie
Mozzarella to żywność średniokaloryczna, gdyż produkt taki jak mozzarella w 100 gramach zawiera 276 kcal.
Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.
Mozzarella - indeks glikemiczny (IG)
Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak mozzarella wynosi 0. Oznacza to, że mozzarella to żywność z niskim indeksem glikemicznym.
Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).
Mozzarella - ładunek glikemiczny (ŁG)
Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak mozzarella wynosi 0. Oznacza to, że mozzarella to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.
Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.
Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.