Migdały - wartości odżywcze

Migdały - 100g
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
604 20g 7,6g 52g 15 1,1

100 gram produktu migdały posiada wartości odżywcze o następującym składzie:

  • Kalorie: 604 kcal
  • Białka: 20 g
  • Tłuszcze: 52 g
  • Węglowodany: 7,6 g

Są bogatym źródłem witamin B3, B6 oraz kwasu foliowego. Regularne spożywanie tych orzechów zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, a obecność witaminy E w migdałach obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Ponadto zmniejszają wrażliwość tkanek na insulinę oraz regulują ciśnienie krwi dzięki zawartości potasu.

Migdały - kalorie

Migdały to żywność wysokokaloryczna, gdyż produkt taki jak migdały w 100 gramach zawiera 604 kcal.

Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.

Migdały - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak migdały wynosi 15. Oznacza to, że migdały to żywność z niskim indeksem glikemicznym.

Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).

Migdały - ładunek glikemiczny

Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak migdały wynosi 1,1. Oznacza to, że migdały to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.

Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.

Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.