Marchew surowa cała - wartości odżywcze

Marchew surowa cała - 100g
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
27 1g 5,1g 0,2g 16 0,8

100 gram produktu marchew surowa cała posiada wartości odżywcze o następującym składzie:

  • Kalorie: 27 kcal
  • Białka: 1 g
  • Tłuszcze: 0,2 g
  • Węglowodany: 5,1 g

Marchew ma wiele zastosowań w kuchni. Można ją jeść na surowo, gotowaną, smażoną i duszoną. Świetnie komponuje się z innymi warzywami w surówkach, sałatkach i zupach. Zawiera węglowodany, białko, liczne karoteny, witaminy E, H, K i z grupy B oraz wapń, żelazo, miedź i fosfor. Przy insulinooporności najlepiej spożywać ją całą, bez szatkowania i gotowania, gdyż surowa, niepokrojona marchew ma najmniejszy indeks glikemiczny (IG).

Marchew surowa cała - kalorie

Marchew surowa cała to żywność niskokaloryczna, gdyż produkt taki jak marchew surowa cała w 100 gramach zawiera 27 kcal.

Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.

Marchew surowa cała - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak marchew surowa cała wynosi 16. Oznacza to, że marchew surowa cała to żywność z niskim indeksem glikemicznym.

Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).

Marchew surowa cała - ładunek glikemiczny

Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak marchew surowa cała wynosi 0,8. Oznacza to, że marchew surowa cała to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.

Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.

Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.