Marchew surowa tarta - wartości odżywcze

Marchew surowa tarta - 100g
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
27 1g 8,7g 0,2g 39 3,4

100 gram produktu marchew surowa tarta posiada wartości odżywcze o następującym składzie:

  • Kalorie: 27 kcal
  • Białka: 1 g
  • Tłuszcze: 0,2 g
  • Węglowodany: 8,7 g

Marchew to przede wszystkim źródło karotenoidów, szczególnie korzystnie wpływających na zdrowie oczu, takich jak luteina, likopen, zeaksantyna, alfa-karoten oraz beta-karoten, czyli prowitamina A. Trzeba jednak pamiętać, że tarta marchewka ma wyższy indeks glikemiczny niż spożywana w całości, dlatego powinna stanowić raczej dodatek do potrawy niż jej główny składnik. Tarta marchewka to popularny składnik klasycznej obiadowej surówki.

Marchew surowa tarta - kalorie

Marchew surowa tarta to żywność niskokaloryczna, gdyż produkt taki jak marchew surowa tarta w 100 gramach zawiera 27 kcal.

Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.

Marchew surowa tarta - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak marchew surowa tarta wynosi 39. Oznacza to, że marchew surowa tarta to żywność z niskim indeksem glikemicznym.

Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).

Marchew surowa tarta - ładunek glikemiczny

Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak marchew surowa tarta wynosi 3,4. Oznacza to, że marchew surowa tarta to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.

Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.

Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.