Marchew gotowana cała - wartości odżywcze

Marchew gotowana cała - 100g
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
28 1g 5,2g 0,2g 33 1,7

100 gram produktu marchew gotowana cała posiada wartości odżywcze o następującym składzie:

  • Kalorie: 28 kcal
  • Białka: 1 g
  • Tłuszcze: 0,2 g
  • Węglowodany: 5,2 g

Pokrojona w kostkę i gotowana marchew to częsty dodatek do obiadu w polskiej kuchni. Warto jednak pamiętać, że gotowana marchewka ma nie tylko wyższy indeks glikemiczny, ale również mniej wartości odżywczych. Z tego powodu, przy insulinooporności, zaleca się spożywanie marchwi na surowo, najlepiej bez szatkowania, gdyż rozdrabnianie produktów podnosi ich indeks glikemiczny.

Marchew gotowana cała - kalorie

Marchew gotowana cała to żywność niskokaloryczna, gdyż produkt taki jak marchew gotowana cała w 100 gramach zawiera 28 kcal.

Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.

Marchew gotowana cała - indeks glikemiczny (IG)

Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak marchew gotowana cała wynosi 33. Oznacza to, że marchew gotowana cała to żywność z niskim indeksem glikemicznym.

Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).

Marchew gotowana cała - ładunek glikemiczny (ŁG)

Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak marchew gotowana cała wynosi 1,7. Oznacza to, że marchew gotowana cała to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.

Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.

Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.