Kefir 1,5% - wartości odżywcze

Kefir 1,5% Robico - 100g
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
43 3,1g 4,2g 1,5g 3,2 0,1

100 gram produktu kefir 1,5% posiada wartości odżywcze o następującym składzie:

  • Kalorie: 43 kcal
  • Białka: 3,1 g
  • Tłuszcze: 1,5 g
  • Węglowodany: 4,2 g

Bogaty jest w wapń i magnez oraz witaminy z grupy B. Kefir to naturalny produkt probiotyczny – zawiera korzystnie działające na jelita bakterie i drożdże. Probiotyki zawarte w kefirze wzmacniają odporność organizmu, regulują metabolizm i pracę jelit.

Kefir 1,5% - kalorie

Kefir 1,5% to żywność średniokaloryczna, gdyż produkt taki jak kefir 1,5% w 100 gramach zawiera 43 kcal.

Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.

Kefir 1,5% - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak kefir 1,5% wynosi 3,2. Oznacza to, że kefir 1,5% to żywność z niskim indeksem glikemicznym.

Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).

Kefir 1,5% - ładunek glikemiczny

Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak kefir 1,5% wynosi 0,1. Oznacza to, że kefir 1,5% to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.

Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.

Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.