Kapusta kiszona - wartości odżywcze

Kapusta kiszona - 100g
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
20 0,9g 1,4g 0,1g 15 0,2

100 gram produktu kapusta kiszona posiada wartości odżywcze o następującym składzie:

  • Kalorie: 20 kcal
  • Białka: 0,9 g
  • Tłuszcze: 0,1 g
  • Węglowodany: 1,4 g

Kapusta kiszona jest niskokaloryczna, a przy tym zdrowa. Poprawia procesy trawienne, a także pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce. Jest również źródłem wielu witamin i minerałów, między innymi witaminy C, A, K, E, magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Z kolei zawarty w kapuście kiszonej błonnik obniża poziom cholesterolu we krwi. Kapusta kiszona zawiera również bakterie kwasu mlekowego, powstające w procesie fermentacji, które korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego i zachowanie właściwej flory bakteryjnej jelit. Jest szczególnie zaleca dla osób będących na diecie oraz chorujących na insulinooporność.

Kapusta kiszona - kalorie

Kapusta kiszona to żywność niskokaloryczna, gdyż produkt taki jak kapusta kiszona w 100 gramach zawiera 20 kcal.

Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.

Kapusta kiszona - indeks glikemiczny (IG)

Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak kapusta kiszona wynosi 15. Oznacza to, że kapusta kiszona to żywność z niskim indeksem glikemicznym.

Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).

Kapusta kiszona - ładunek glikemiczny (ŁG)

Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak kapusta kiszona wynosi 0,2. Oznacza to, że kapusta kiszona to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.

Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.

Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.