Kapusta biała surowa - wartości odżywcze
Kcal | Białka | Wegl. | Tł. | IG | ŁG |
38 | 1,7g | 7,4g | 0,2g | 15 | 1,1 |
100 gram produktu kapusta biała surowa posiada wartości odżywcze o następującym składzie:
- Kalorie: 38 kcal
- Białka: 1,7 g
- Tłuszcze: 0,2 g
- Węglowodany: 7,4 g
Biała kapusta jest podstawowym składnikiem wielu potraw w polskiej kuchni. Jest bogata w witaminę C, błonnik, potas, wapń, żelazo, i kwas foliowy. Posiada również właściwości antybakteryjne i antywirusowe oraz wykazuje działanie antynowotworowe. W kapuście znajdziemy także niewielkie ilości niezbędnego dla zdrowia arsenu.
Kapusta biała surowa - kalorie
Kapusta biała surowa to żywność niskokaloryczna, gdyż produkt taki jak kapusta biała surowa w 100 gramach zawiera 38 kcal.
Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.
Kapusta biała surowa - indeks glikemiczny (IG)
Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak kapusta biała surowa wynosi 15. Oznacza to, że kapusta biała surowa to żywność z niskim indeksem glikemicznym.
Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).
Kapusta biała surowa - ładunek glikemiczny (ŁG)
Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak kapusta biała surowa wynosi 1,1. Oznacza to, że kapusta biała surowa to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.
Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.
Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.