Kalafior gotowany - wartości odżywcze
Kcal | Białka | Wegl. | Tł. | IG | ŁG |
22 | 2,4g | 5g | 0g | 15 | 0,8 |
100 gram produktu kalafior gotowany posiada wartości odżywcze o następującym składzie:
- Kalorie: 22 kcal
- Białka: 2,4 g
- Tłuszcze: 0 g
- Węglowodany: 5 g
Kalafior powinni szczególnie docenić osoby będące na diecie, gdyż kalafior nie tylko jest niskokaloryczny, ale zawiera dużo składników odżywczych, m.in.: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, mangan, witaminy K, C, B1, B2, B6 oraz kwas foliowy. Niski indeks glikemiczny kalafiora sprawia, że osoby chorujące na insulinooporność mogą jeść kalafior bez ograniczeń.
Kalafior gotowany - kalorie
Kalafior gotowany to żywność niskokaloryczna, gdyż produkt taki jak kalafior gotowany w 100 gramach zawiera 22 kcal.
Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.
Kalafior gotowany - indeks glikemiczny (IG)
Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak kalafior gotowany wynosi 15. Oznacza to, że kalafior gotowany to żywność z niskim indeksem glikemicznym.
Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).
Kalafior gotowany - ładunek glikemiczny (ŁG)
Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak kalafior gotowany wynosi 0,8. Oznacza to, że kalafior gotowany to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.
Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.
Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.