Grejpfrut czerwony - wartości odżywcze

Grejpfrut czerwony - 100g
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
42 0,8g 10,7g 0,1g 20 2,1

100 gram produktu grejpfrut czerwony posiada wartości odżywcze o następującym składzie:

  • Kalorie: 42 kcal
  • Białka: 0,8 g
  • Tłuszcze: 0,1 g
  • Węglowodany: 10,7 g

Grejpfruty są przede wszystkim bogatym źródłem wysoko przyswajalnej witaminy C i beta-karotenu, dzięki czemu mają korzystny wpływ na odporność organizmu. Regularne spożywanie tych owoców uwrażliwia tkanki na insulinę i obniża cholesterol i glukozę we krwi oraz reguluje ciśnienie krwi.

Grejpfrut czerwony - kalorie

Grejpfrut czerwony to żywność średniokaloryczna, gdyż produkt taki jak grejpfrut czerwony w 100 gramach zawiera 42 kcal.

Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.

Grejpfrut czerwony - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak grejpfrut czerwony wynosi 20. Oznacza to, że grejpfrut czerwony to żywność z niskim indeksem glikemicznym.

Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).

Grejpfrut czerwony - ładunek glikemiczny

Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak grejpfrut czerwony wynosi 2,1. Oznacza to, że grejpfrut czerwony to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.

Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.

Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.