Granat - wartości odżywcze
Kcal | Białka | Wegl. | Tł. | IG | ŁG |
83 | 1,7g | 18,7g | 1,2g | 35 | 6,5 |
100 gram produktu granat posiada wartości odżywcze o następującym składzie:
- Kalorie: 83 kcal
- Białka: 1,7 g
- Tłuszcze: 1,2 g
- Węglowodany: 18,7 g
Owoc granatu zawiera duże ilości witaminy C, potasu, manganu, cynku. Reguluje ciśnienie krwi, pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu, obniża poziom złego cholesterolu. Granat zalecany jest dla osób z insulinoopornością – zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę i zmniejsza poziom glukozy we krwi. Bogaty w kwas elagowy, który blokuje namnażanie komórek rakowych.
Granat - kalorie
Granat to żywność średniokaloryczna, gdyż produkt taki jak granat w 100 gramach zawiera 83 kcal.
Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.
Granat - indeks glikemiczny (IG)
Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak granat wynosi 35. Oznacza to, że granat to żywność z niskim indeksem glikemicznym.
Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).
Granat - ładunek glikemiczny (ŁG)
Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak granat wynosi 6,5. Oznacza to, że granat to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.
Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.
Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.