Czarnuszka - wartości odżywcze

Czarnuszka - 100g
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
289 12,4g 55g 0g 0 0

100 gram produktu czarnuszka posiada wartości odżywcze o następującym składzie:

  • Kalorie: 289 kcal
  • Białka: 12,4 g
  • Tłuszcze: 0 g
  • Węglowodany: 55 g

Zalecana jako dodatek do sałatek dla osób z insulinoopornością. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, reguluje poziom glukozy we krwi oraz zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę. Może być spożywana w formie ziarenek jako dodatek do twarożku lub sałatek, jak również w formie oleju.

Czarnuszka - kalorie

Czarnuszka to żywność średniokaloryczna, gdyż produkt taki jak czarnuszka w 100 gramach zawiera 289 kcal.

Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.

Czarnuszka - indeks glikemiczny (IG)

Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak czarnuszka wynosi 0. Oznacza to, że czarnuszka to żywność z niskim indeksem glikemicznym.

Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).

Czarnuszka - ładunek glikemiczny (ŁG)

Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak czarnuszka wynosi 0. Oznacza to, że czarnuszka to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.

Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.

Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.