Cukinia gotowana - wartości odżywcze

Cukinia gotowana - 100g
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
16 1g 3,5g 0,1g 15 0,5

100 gram produktu cukinia gotowana posiada wartości odżywcze o następującym składzie:

  • Kalorie: 16 kcal
  • Białka: 1 g
  • Tłuszcze: 0,1 g
  • Węglowodany: 3,5 g

Cukinia jest niskokalorycznym warzywem z dużą ilością błonnika i wody, dlatego zalecana jest dla diabetyków. Z cukinii można tworzyć rozmaite dania takie jak zupa, bigos czy placki. Cukinia jest lekkostrawna i zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie.

Cukinia gotowana - kalorie

Cukinia gotowana to żywność niskokaloryczna, gdyż produkt taki jak cukinia gotowana w 100 gramach zawiera 16 kcal.

Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.

Cukinia gotowana - indeks glikemiczny (IG)

Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak cukinia gotowana wynosi 15. Oznacza to, że cukinia gotowana to żywność z niskim indeksem glikemicznym.

Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).

Cukinia gotowana - ładunek glikemiczny (ŁG)

Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak cukinia gotowana wynosi 0,5. Oznacza to, że cukinia gotowana to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.

Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.

Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.