Cebula - wartości odżywcze
Kcal | Białka | Wegl. | Tł. | IG | ŁG |
40 | 1,1g | 7,6g | 0,1g | 15 | 1,1 |
100 gram produktu cebula posiada wartości odżywcze o następującym składzie:
- Kalorie: 40 kcal
- Białka: 1,1 g
- Tłuszcze: 0,1 g
- Węglowodany: 7,6 g
Regularne spożywanie cebuli zapobiega powstawaniu cukrzycy oraz obniża poziom glukozy we krwi ze względu na zawartość hormonu roślinnego – glukokininy. Surowe warzywo zawiera najwięcej właściwości leczniczych. Cebula bogata jest w kwas foliowy i witaminę C oraz jest źródłem potasu, manganu, wapnia, siarki.
Cebula - kalorie
Cebula to żywność niskokaloryczna, gdyż produkt taki jak cebula w 100 gramach zawiera 40 kcal.
Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.
Cebula - indeks glikemiczny (IG)
Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak cebula wynosi 15. Oznacza to, że cebula to żywność z niskim indeksem glikemicznym.
Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).
Cebula - ładunek glikemiczny (ŁG)
Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak cebula wynosi 1,1. Oznacza to, że cebula to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.
Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.
Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.