Burak czerwony surowy - wartości odżywcze

Burak czerwony surowy - 100g
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
43 1,6g 6,8g 0,2g 30 2

100 gram produktu burak czerwony surowy posiada wartości odżywcze o następującym składzie:

  • Kalorie: 43 kcal
  • Białka: 1,6 g
  • Tłuszcze: 0,2 g
  • Węglowodany: 6,8 g

Burak czerwony jest bogatym źródłem witamin A, C, E i K oraz błonnika pokarmowego, który reguluje perystaltykę jelit. Zawiera związki takie jak azotany i betaina – które zmniejszają stres oksydacyjny i stany zapalne oraz regulują ciśnienie krwi.

Burak czerwony surowy - kalorie

Burak czerwony surowy to żywność średniokaloryczna, gdyż produkt taki jak burak czerwony surowy w 100 gramach zawiera 43 kcal.

Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.

Burak czerwony surowy - indeks glikemiczny (IG)

Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak burak czerwony surowy wynosi 30. Oznacza to, że burak czerwony surowy to żywność z niskim indeksem glikemicznym.

Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).

Burak czerwony surowy - ładunek glikemiczny (ŁG)

Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak burak czerwony surowy wynosi 2. Oznacza to, że burak czerwony surowy to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.

Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.

Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.