Burak czerwony gotowany - wartości odżywcze

Burak czerwony gotowany - 100g
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
31,7 1,2g 5,8g 0,1g 65 3,8

100 gram produktu burak czerwony gotowany posiada wartości odżywcze o następującym składzie:

  • Kalorie: 31,7 kcal
  • Białka: 1,2 g
  • Tłuszcze: 0,1 g
  • Węglowodany: 5,8 g

Buraki czerwone to niskokaloryczne warzywa z dużą ilością błonnika i świetnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu. Natomiast już gotowane buraki mają wyższy indeks glikemiczny niż surowe, dlatego należy je łączyć z produktami o niskim indeksie i stosować nieco ostrożniej w diecie.

Burak czerwony gotowany - kalorie

Burak czerwony gotowany to żywność niskokaloryczna, gdyż produkt taki jak burak czerwony gotowany w 100 gramach zawiera 31,7 kcal.

Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.

Burak czerwony gotowany - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak burak czerwony gotowany wynosi 65. Oznacza to, że burak czerwony gotowany to żywność z wysokim indeksem glikemicznym.

Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).

Burak czerwony gotowany - ładunek glikemiczny

Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak burak czerwony gotowany wynosi 3,8. Oznacza to, że burak czerwony gotowany to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.

Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.

Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.