Jabłko - wartości odżywcze
Kcal | Białka | Wegl. | Tł. | IG | ŁG |
50 | 0,3g | 11,4g | 0,2g | 38 | 4,3 |
100 gram produktu jabłko posiada wartości odżywcze o następującym składzie:
- Kalorie: 50 kcal
- Białka: 0,3 g
- Tłuszcze: 0,2 g
- Węglowodany: 11,4 g
Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, jabłka wspomagają pracę układu pokarmowego oraz zapobiegają chorobom układu krążenia. Zawarta w jabłkach fruktoza nie powoduje dużego wzrostu glukozy we krwi. Dzięki dużej zawartości witaminy C, jabłka wspomagają odporność organizmu. Zalecane spożywanie na surowo.
Jabłko - kalorie
Jabłko to żywność średniokaloryczna, gdyż produkt taki jak jabłko w 100 gramach zawiera 50 kcal.
Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.
Jabłko - indeks glikemiczny (IG)
Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak jabłko wynosi 38. Oznacza to, że jabłko to żywność z niskim indeksem glikemicznym.
Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).
Jabłko - ładunek glikemiczny (ŁG)
Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak jabłko wynosi 4,3. Oznacza to, że jabłko to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.
Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.
Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.