Oliwki czarne i zielone - wartości odżywcze
Kcal | Białka | Wegl. | Tł. | IG | ŁG |
127 | 0,5g | 0g | 13,2g | 15 | 0 |
100 gram produktu oliwki czarne i zielone posiada wartości odżywcze o następującym składzie:
- Kalorie: 127 kcal
- Białka: 0,5 g
- Tłuszcze: 13,2 g
- Węglowodany: 0 g
Charakteryzują się wysoką zawartością witaminy E oraz cenne minerały: żelazo, potas, miedź. Oliwki są bogate w kwas oleinowy – jednonienasycony tłuszcz, przyczyniający się do zwiększania dobrego cholesterolu, a zatem obniżają ryzyko chorób serca. Oliwki zawierają antyoksydanty, które zapobiegają rozwojowi nowotworów. Są niskokaloryczne i lekkostrawne.
Oliwki czarne i zielone - kalorie
Oliwki czarne i zielone to żywność średniokaloryczna, gdyż produkt taki jak oliwki czarne i zielone w 100 gramach zawiera 127 kcal.
Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.
Oliwki czarne i zielone - indeks glikemiczny (IG)
Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak oliwki czarne i zielone wynosi 15. Oznacza to, że oliwki czarne i zielone to żywność z niskim indeksem glikemicznym.
Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).
Oliwki czarne i zielone - ładunek glikemiczny (ŁG)
Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak oliwki czarne i zielone wynosi 0. Oznacza to, że oliwki czarne i zielone to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.
Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.
Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.