Jajka gotowane na twardo - wartości odżywcze
Kcal | Białka | Wegl. | Tł. | IG | ŁG |
155 | 12,6g | 1,1g | 10,6g | 0 | 0 |
100 gram produktu jajka gotowane na twardo posiada wartości odżywcze o następującym składzie:
- Kalorie: 155 kcal
- Białka: 12,6 g
- Tłuszcze: 10,6 g
- Węglowodany: 1,1 g
Jajka są źródłem pełnowartościowego białka i wielu witamin z grupy B oraz A, D, E, K. Zawierają wiele składników mineralnych takich jak wapń, potas, fosfor, cynk, miedź. Jako dodatek do jajek zamiast majonezu zaleca się musztardę, jogurt naturalny lub pastę z awokado. Jedno jajko waży ok. 60g i zawiera ok. 93 kalorie.
Jajka gotowane na twardo - kalorie
Jajka gotowane na twardo to żywność średniokaloryczna, gdyż produkt taki jak jajka gotowane na twardo w 100 gramach zawiera 155 kcal.
Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.
Jajka gotowane na twardo - indeks glikemiczny (IG)
Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak jajka gotowane na twardo wynosi 0. Oznacza to, że jajka gotowane na twardo to żywność z niskim indeksem glikemicznym.
Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).
Jajka gotowane na twardo - ładunek glikemiczny (ŁG)
Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak jajka gotowane na twardo wynosi 0. Oznacza to, że jajka gotowane na twardo to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.
Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.
Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.