Borówki amerykańskie - wartości odżywcze

Borówki amerykańskie - 100g
Kcal Białka Wegl. Tł. IG ŁG
57 1g 14g 0g 53 7,4

100 gram produktu borówki amerykańskie posiada wartości odżywcze o następującym składzie:

  • Kalorie: 57 kcal
  • Białka: 1 g
  • Tłuszcze: 0 g
  • Węglowodany: 14 g

Borówki amerykańskie ze względu na niską kaloryczność i średni indeks glikemiczny są zalecane w diecie osób z insulinoopornością oraz cukrzycą. Są źródłem wielu składników mineralnych takich jak magnez, potas, mangan, wapń, oraz witamin m.in. A, C, E. Borówki zawierają silne przeciwutleniacze – antocyjany, które uszczelniają naczynia krwionośne, mają działanie przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe.

Borówki amerykańskie - kalorie

Borówki amerykańskie to żywność średniokaloryczna, gdyż produkt taki jak borówki amerykańskie w 100 gramach zawiera 57 kcal.

Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.

Borówki amerykańskie - indeks glikemiczny (IG)

Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak borówki amerykańskie wynosi 53. Oznacza to, że borówki amerykańskie to żywność z niskim indeksem glikemicznym.

Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).

Borówki amerykańskie - ładunek glikemiczny (ŁG)

Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak borówki amerykańskie wynosi 7,4. Oznacza to, że borówki amerykańskie to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.

Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.

Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.