Por cięty surowy - wartości odżywcze
Kcal | Białka | Wegl. | Tł. | IG | ŁG |
24 | 1,5g | 2,8g | 0,2g | 15 | 0,4 |
100 gram produktu por cięty surowy posiada wartości odżywcze o następującym składzie:
- Kalorie: 24 kcal
- Białka: 1,5 g
- Tłuszcze: 0,2 g
- Węglowodany: 2,8 g
Por to cenne źródło fosforu, wapnia i witaminy C. Ma niewiele kalorii oraz niski indeks glikemiczny, dlatego świetnie sprawdzi się w każdej diecie. Można go spożywać również przy insulinooporności.
Por cięty surowy - kalorie
Por cięty surowy to żywność niskokaloryczna, gdyż produkt taki jak por cięty surowy w 100 gramach zawiera 24 kcal.
Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.
Por cięty surowy - indeks glikemiczny (IG)
Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak por cięty surowy wynosi 15. Oznacza to, że por cięty surowy to żywność z niskim indeksem glikemicznym.
Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).
Por cięty surowy - ładunek glikemiczny (ŁG)
Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak por cięty surowy wynosi 0,4. Oznacza to, że por cięty surowy to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.
Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.
Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.