Dynia gotowana - wartości odżywcze
Kcal | Białka | Wegl. | Tł. | IG | ŁG |
20 | 0,7g | 4,8g | 0,1g | 75 | 3,6 |
100 gram produktu dynia gotowana posiada wartości odżywcze o następującym składzie:
- Kalorie: 20 kcal
- Białka: 0,7 g
- Tłuszcze: 0,1 g
- Węglowodany: 4,8 g
Dynia posiada wysoki indeks glikemiczny – 75 (co oznacza, że po jej spożyciu nastąpi szybki wzrost poziomu glukozy we krwi), ale z kolei niski ładunek glikemiczny, gdyż w 100g dyni znajduje się około 5g węglowodanów przyswajalnych. Przy insulinooporności nie możemy niestety przesadzać z jedzeniem dyni, ale nie musimy z niej całkowicie rezygnować. Pamiętajmy jednak, aby łączyć dynię z produktami białkowymi, tłuszczami oraz produktami z niskim indeksem glikemicznym.
Dynia gotowana - kalorie
Dynia gotowana to żywność niskokaloryczna, gdyż produkt taki jak dynia gotowana w 100 gramach zawiera 20 kcal.
Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.
Dynia gotowana - indeks glikemiczny (IG)
Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak dynia gotowana wynosi 75. Oznacza to, że dynia gotowana to żywność z wysokim indeksem glikemicznym.
Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).
Dynia gotowana - ładunek glikemiczny (ŁG)
Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak dynia gotowana wynosi 3,6. Oznacza to, że dynia gotowana to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.
Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.
Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.