Jogurt naturalny - wartości odżywcze
Kcal | Białka | Wegl. | Tł. | IG | ŁG |
58 | 4,3g | 5,7g | 2g | 36 | 2,1 |
100 gram produktu jogurt naturalny posiada wartości odżywcze o następującym składzie:
- Kalorie: 58 kcal
- Białka: 4,3 g
- Tłuszcze: 2 g
- Węglowodany: 5,7 g
Jogurt naturalny zawiera między innymi łatwo przyswajalne białko, wapń, potas, fosfor a także witaminy z grupy B i bakterie kwasu mlekowego, regulujące mikroflorę jelit. Świetnie komponuje się z owocami, a jego niewysoki indeks glikemiczny sprawia, że po jogurt naturalny mogą sięgać bez przeszkód również osoby chorujące na insulinooporność.
Jogurt naturalny - kalorie
Jogurt naturalny to żywność średniokaloryczna, gdyż produkt taki jak jogurt naturalny w 100 gramach zawiera 58 kcal.
Za żywność niskokaloryczną uważa się taką, która zawiera nie więcej niż 40 kcal w 100 g produktu w formie stałej i nie więcej niż 20 kcal w 100 ml w formie płynnej.
Jogurt naturalny - indeks glikemiczny (IG)
Indeks glikemiczny (IG) produktu takiego jak jogurt naturalny wynosi 36. Oznacza to, że jogurt naturalny to żywność z niskim indeksem glikemicznym.
Artykuły spożywcze możemy podzielić według indeksu glikemicznego na takie o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).
Jogurt naturalny - ładunek glikemiczny (ŁG)
Ładunek glikemiczny (ŁG) produktu takiego jak jogurt naturalny wynosi 2,1. Oznacza to, że jogurt naturalny to żywność posiadająca niski ładunek glikemiczny.
Ładunek glikemiczny określa to, jak żywność zawierająca węglowodany wpływa na poziom cukru we krwi. Im niższy jest ładunek glikemiczny produktu, tym mniejszy będzie wyrzut glukozy po spożyciu potrawy zawierającej ten produkt.
Niski ładunek glikemiczny to wartość równa 10 lub mniej, średni zawiera się w przedziale od 10 do 19, zaś wysoki ŁG to taki, który jest większy lub równy 20.