Siemię lniane – naturalny lek na refluks, problemy żołądkowe i insulinooporność
Kisiel z siemienia lnianego – jakie właściwości ma siemię lniane?
Siemię lniane to naturalny lek, bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, lignany oraz błonnik pokarmowy. Wywar z siemienia lnianego ma szereg prozdrowotnych właściwości w różnych dolegliwościach i chorobach. Len stosowany jest głównie w leczeniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takich jak refluks żołądkowo-przełykowy czy wrzody, ale nie tylko. Okazuje się, że siemię lniane korzystnie wpływa na profil lipidowy krwi, zapobiega chorobom układu krążenia, wspomaga odtłuszczenie wątroby oraz reguluje poziom glikemii. Błonnik w siemieniu lnianym, spowalnia wchłanianie glukozy, a także poprawia wrażliwość tkanek na działanie insuliny, co jest istotne w zapobieganiu i leczeniu insulinooporności.
Siemię lniane – naturalny lek na żołądek i jelita
Kisiel z siemienia lnianego działa jak łagodzący opatrunek na podrażnioną ścianę żołądka. Regularne picie wywaru z nasion lnu przyspiesza leczenie refluksu, nadżerek czy wrzodów żołądka. Śluzy zawarte w nasionach lnu działają osłonowo na przełyk i żołądek, chroniąc je przed negatywnym działaniem nadmiernie wydzielanego kwasu solnego. Ponadto siemię lniane przyspiesza regenerację błony śluzowej żołądka oraz działa przeciwzapalnie.
Przed rozpoczęciem systematycznego spożywania siemienia lnianego, należy skonsultować się z lekarzem w przypadku przyjmowania leków, w szczególności leków przeciwzakrzepowych. Duże dawki kwasów omega-3 mogą wchodzić w interakcje z antykoagulantami i przyczyniać się do zmniejszenia krzepliwości krwi.
Nasiona lnu mają korzystny wpływ na prawidłową pracę układu pokarmowego – siemię lniane reguluje perystaltykę jelit, zapobiega wzdęciom, normuje rytm wypróżnień oraz wspomaga proces trawienia. Siemię lniane pomaga także w zaparciach, pod warunkiem jednak, że podczas terapii będziemy wypijać odpowiednią porcję wody. Jest to istotne, ponieważ nasiona lnu są bogate w błonnik i mają silne właściwości wiążące wodę. Jeśli więc spożywamy siemię lniane, pamiętajmy zawsze o odpowiednim nawodnieniu organizmu.
Len korzystnie wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu
Podwyższone poziomy lipidów we krwi, czyli tzw. dyslipidemia, to zjawisko coraz częstsze, nawet u młodych ludzi. Charakteryzuje się ono wysokim stężeniem cholesterolu LDL, znanego jako „zły cholesterol”, oraz trójglicerydów. Ten stan może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Za główne przyczyny podwyższonego cholesterolu uważa się takie czynniki jak: nieodpowiednia wysokokaloryczna dieta z przewagą tłuszczy nasyconych, nadwaga, brak lub niewielka aktywność fizyczna, nadmierne spożywanie alkoholu i palenie papierosów, uwarunkowania genetyczne, niedostateczna ilość snu czy przewlekły stres.
Zaburzenia gospodarki lipidowej dotyczą również wielu pacjentów insulinoopornych. Z uwagi na to, że nieprawidłowe stężenia lipidów nie dają charakterystycznych objawów, dlatego przynajmniej raz w roku warto wykonać badanie lipidogramu z krwi, aby sprawdzić czy nie jesteśmy w grupie podwyższonego ryzyka rozwoju chorób takich jak: miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, udar mózgu czy zawał serca. Odpowiednio wcześniej wykryte nieprawidłowości są odwracalne poprzez zmianę nawyków żywieniowych i wdrożenie kilku zmian do stylu życia.
W walce z podwyższonym poziomem lipidów we krwi, cennym sprzymierzeńcem może okazać się właśnie siemię lniane. Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w nasionach lnu korzystnie wpływa na obniżenie „złego cholesterolu” LDL i jednoczesne podniesienie poziomu frakcji tzw. „dobrego cholesterolu” HDL. Picie kisielu z siemienia lnianego pomaga również w walce z podwyższonym poziomem trójglicerydów we krwi, które są odpowiedzialne za ryzyko wystąpienia udaru mózgu lub zawału serca.
Kwasy tłuszczowe omega-3 w insulinooporności
Insulinooporność to przewlekły stan zapalny organizmu, dlatego w diecie powinny występować produkty, które mają działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Zwiększenie podaży omega-3 w diecie nie sprawi, że insulinooporność zostanie wyleczona, natomiast jest to jeden ze sposobów, który będzie się przyczyniał do ogólnego polepszenia stanu zdrowia poprzez działanie przeciwzapalne oraz wspieranie odporności. Po raz kolejny może być tutaj pomocne siemię lniane, gdyż wykazuje ono właściwości regulujące glikemię oraz uwrażliwiające tkanki na insulinę.
Badania wykazują, że włączenie na stałe do diety kwasów omega-3 wspiera redukcję nadmiarowych kilogramów oraz zapobiega powstawaniu cukrzycy typu 2.
Siemię lniane – co warto wiedzieć przed spożyciem?
Zaleca się zachowanie odstępu 2-3 godzin między przyjmowaniem innych leków lub suplementów, a spożyciem kisielu z siemienia lnianego, ponieważ len może wpływać na opóźnienie wchłaniania niektórych leków. W przypadku leczenia refluksu lekami zobojętniającymi kwasy żołądkowe, takimi jak inhibitory pompy protonowej, zaleca się ich przyjmowanie ich na czczo, około godzinę przed śniadaniem. Dlatego w takiej sytuacji lepiej jest wypić kisiel z siemienia lnianego w późniejszej porze np. spożywać siemię lniane 2 razy dziennie, 30 minut przed obiadem i kolacją, aby uniknąć ewentualnych niepożądanych interakcji z przyjmowanym lekami czy suplementami.
Jak spożywać siemię lniane?
Przede wszystkim ważne jest codzienne uwzględnienie lnu w diecie, nie przekraczając przy tym dziennej zalecanej porcji, czyli ok. 2-3 łyżek ziaren dziennie oraz okresu ok. 2-3 miesięcy. Po tym czasie należy zrobić przerwę. Kisiel z siemienia należy wprowadzać stopniowo do swojej diety i obserwować reakcje organizmu, pamiętając o nawadnianiu organizmu (ok. 2 litrów wody dziennie).
Ziarenka lnu mają wszechstronne zastosowanie – można przygotować kisiel na zimno lub ciepło, dodawać ziarenka do sałatek lub do jogurtu, w zmielonej formie.
Przepis na kisiel z siemienia lnianego
Jeśli chcesz przyrządzić kisiel z siemienia lnianego, możesz wybrać jedną z dwóch popularnych metod:
Kisiel z siemienia lnianego na letniej wodzie
- 2 łyżki nasion zalać 200 ml letniej wodą
- odstawić na 1 godzinę
- odcedzić ziarenka przez sitko
- kisiel wypić tego samego dnia w dwóch porcjach
Kisiel przygotowany na letniej wodzie ma lżejszą konsystencję i jest bardziej płynny. Ma również bardziej neutralny smak.
Kisiel z siemienia lnianego na ciepło
- 2 łyżki siemienia zalać 500 ml letniej wody
- doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut na wolnym ogniu
- odstawić na kilka minut, aby delikatnie przestygło i odcedzić ziarenka. Odcedzenie po całkowitym ostygnięciu może być utrudnione, gdyż kisiel mocno gęstnieje.
Kisiel przygotowany na ciepło ma zazwyczaj gęstszą konsystencję, jest bardziej lepki i zbliżony do tradycyjnego kisielu. Przygotowanie kisielu na ciepło może również nadawać mu delikatny, orzechowy smak.