Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania masła migdałowego
Masło migdałowe coraz częściej pojawia się w polskich kuchniach, a to głównie ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie. Z powodzeniem można je dodać do koktajlu, użyć jako smarowidła czy też spożyć w formie przekąski, podwieczorku lub drugiego śniadania (jako sycący dodatek). Jakie są jednak największe zalety masła migdałowego i dlaczego w ogóle warto na nie postawić?
Masło migdałowe a insulinooporność – jak to wygląda w praktyce?
Masło migdałowe jest jak najbardziej wskazane dla osób, które zmagają się z insulinoopornością. Warto oczywiście przedyskutować jego wdrożenie do planu żywieniowego z wykwalifikowanym dietetykiem, ale omawiane masło wykazuje się niskim indeksem glikemicznym, a do tego nie doprowadza do nagłych i niebezpiecznych skoków poziomu cukru oraz insuliny we krwi. Wszystko to za sprawą zawartych w nim nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Masło z migdałów – co jeszcze za nim przemawia?
Masło z migdałów ma jeszcze wiele innych zalet, o których można byłoby opowiadać długimi godzinami. Oczywiście jest bardzo smaczne i uniwersalne, ale ponadto:
- zmniejsza poziom cholesterolu LDL,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy,
- zawiera w sobie sporą dawkę witaminy E,
- zapobiega gromadzeniu się nadmiaru tkanki tłuszczowej w organizmie i wspiera proces odchudzania,
- usprawnia pracę mózgu,
- wspiera funkcjonowanie układu kostnego, co przyda się m.in. sportowcom,
- ma wysoką wartość odżywczą (głównie za sprawą wapnia, białka, błonnika, witamin z grupy B, kwasu foliowego, magnezu, potasu, cynku i fosforu),
- wspomaga pracę serca i układu krwionośnego.
Wszystkie te zalety sprawiają, że masło w wersji migdałowej ma coraz większe grono zwolenników. Takie masło smakuje zarówno osobom młodym, jak i tym dużo bardziej dojrzałym. Kuszącą propozycją dla najbardziej wymagających smakoszy jest na pewno naturalne masło migdałowe crunchy, które zachwyca głębokim smakiem migdałów i niesamowitym aromatem. Jednocześnie ma bardzo długi termin przydatności do spożycia i jest łatwe do przechowywania.
Pasta migdałowa – do czego można ją dodać? Sprawdzone pomysły
Pasta migdałowa ma bardzo wszechstronne zastosowanie. Świetnie smakuje m.in. w połączeniu z naleśnikami, omletami, tostami oraz kanapkami. Pastę zestawia się z dżemem, wiórkami kokosowymi, sezamem, syropem klonowym czy też miodem i orzechami. Tworzy się z niej pyszny koktajl, z dodatkiem mleka owsianego i ulubionych owoców (borówki, maliny, truskawki). Z uwagi na swój wyjątkowy smak może być też ciekawym dodatkiem do ciast i ciasteczek. Z pewnością „zakochają się” w niej najmłodsi smakosze, którzy nigdy wcześniej nie próbowali pasty migdałowej. Od tej pory będzie to jeden z najbardziej lubianych przez nich dodatków, który świetnie komponuje się z daniami i przekąskami wytrawnymi oraz podawanymi na słodko.
Takie potrawy z dodatkiem masła migdałowego można ze sobą zabierać do pracy na drugie śniadanie lub też w długą podróż samochodem oraz pociągiem. To solidna porcja energii na długie godziny. Decydując się na naturalne masło z migdałów eco&fit można również śmiało pomyśleć o dodaniu go do sosu, sałatki, owsianki, a nawet dania obiadowego (np. z curry i mleczkiem kokosowym). Ostateczna decyzja będzie należała do tych osób, które sięgną po ten pyszny dodatek.
Artykuł sponsorowany